Op 21 augustus 2024 zond NPO2 de documentaire Schuld en boete: In de Wurggreep van de Schuldenindustrie uit.
Deze documentaire toont de menselijke kant van de schuldenindustrie en laat zien welke druk deurwaarders en incassobureaus op mensen kunnen uitoefenen. De stress van een steeds hoger oplopende schuld heeft een enorme impact op het leven van mensen.
De documentaire belicht een systeem waarin het eenmaal achteropraken met betalen vaak leidt tot verdere escalatie. Dit maakt het voor velen bijna onmogelijk om weer op eigen kracht uit de schulden te komen.
“Je stikt erin. Van de stress word je echt depressief. Het is overleven”, vertellen hulpvragers in de documentaire over schulden die KRO-NCRV woensdag 21 augustus uitzond. In Maastricht kun je de docu op 28 augustus bekijken en aansluitend in gesprek gaan.
De documentaire ‘Schuld & Boete: In de Wurggreep van de Schuldenindustrie‘ vertelt het verhaal van Dennis, Jurriaan, Ellen, Thea en Sharon. Ook hulpverleners komen aan het woord. De docu levert ‘een onthutsend beeld op van de werking van de schuldenindustrie’, aldus de makers.
Op woensdag 21 augustus 2024 was de docu (53 minuten) vanaf 20:25 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2.
Op woensdag 21 augustus 2024 was de docu (53 minuten) vanaf 20:25 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2.
Menselijke kant van de problematiek
‘Een cyclus die moeilijk te doorbreken lijkt: schulden leiden tot boetes en die boetes leiden weer tot hogere schulden. De documentaire toont de menselijke kant van deze problematiek en laat zien welke druk deurwaarders en incassobureaus op mensen kunnen uitoefenen’, schrijven de makers.
Regisseur Nan Rosens en producent Albert Klein Haneveld leggen in de documentaire vragen op tafel als: wat moet er veranderen, en wat is de reden dat er ondanks een leger hulpverleners nog geen oplossing is voor dit vraagstuk?
Op woensdag 28 augustus is de documentaire ook te zien in theater Lumière in Maastricht, gevolgd door een nagesprek. Vertoning en gesprek worden georganiseerd door het Maastrichtse debatcentrum Sfinx.
Gespreksdeelnemers zijn:
- Wendy van Eijk, VVD-Kamerlid en woordvoerder voor onder andere Armoede en Schuldhulpverlening
- Alain Garnier, wethouder voor onder andere Armoedebeleid in Maastricht
- Ruud van den Tillaar, per 01-09 directeur van het verenigingsbureau van de NVVK, op dit moment directeur van Kredietbank Limburg
- Huub Schoenmaeckers, vrijwilliger/coördinator Thuisadministratie bij Humanitas in Maastricht
- Ricky Kenswil, ervaringsdeskundige
- Albert Klein Haneveld, producent